Semut

ant double

Semut adalah semua serangga anggota suku Formicidae, bangsa Hymenoptera. Semut memiliki lebih dari 12.000 jenis (spesies), sebagian besar hidup di kawasan tropika. Sebagian besar semut dikenal sebagai serangga sosial, dengan koloni dan sarang-sarangnya yang teratur beranggotakan ribuan semut per koloni. Anggota koloni terbagi menjadi semut pekerja, semut pejantan, dan ratu semut. Dimungkinkan pula terdapat kelompok semut penjaga. Satu koloni dapat menguasai daerah yang luas untuk mendukung kehidupan mereka. Koloni semut kadangkala disebut “superorganisme” karena koloni-koloni mereka yang membentuk sebuah kesatuan.

Meskipun ukuran tubuhnya yang relatif kecil, semut termasuk hewan terkuat di dunia. Semut jantan mampu menopang beban dengan berat lima puluh kali dari berat badannya sendiri, dapat dibandingkan dengan gajah yang hanya mampu menopang beban dengan berat dua kali dari berat badannya sendiri. Semut hanya tersaingi oleh kumbang badak yang mampu menopang beban dengan berat 850 kali berat badannya sendiri.

Semut adalah serangga yang hidup dalam koloni. Plan rawatan perlu termasuk membunuh keseluruhan koloni. Dengan menggunakan semburan semut dengan semburan jenis biasa terutamanya semburan penghalau hanya akan membunuh sebahagian semut.

Semut boleh memasuki rumah anda untuk mencari makan atau mencari tempat perlindungan. Dengan memahami tingkah laku  semut akan membantu anda berkenaan prosedur kawalan perosak yang disyorkan. Semut akan memasuki melalui ruang yang kecil untuk mencari air atau makanan. Sebaik sahaja mereka menjumpai sumber makanan, semut akan meninggalkan kesan pheromone untuk semut lain.

Ia adalah kumpulan serangga terbesar. Sarang mereka boleh didapati hampir di mana sahaja. Sesetengah hidup di bawah rumput / di bawah asas bangunan / dalam rongga di dinding / lompang bumbung. Kebanyakan spesies semut tertarik dengan bahan-bahan manis atau lemak dan yang terdapat dalam dapur, pantri, bilik stor & gudang. Semut biasanya memasuki rumah & bangunan komersial & yang tidak diingini di kedai makan. Semut boleh menjadi serangga menarik kerana kerja berpasukan dan kebolehan komunikasi dan mencari makan berterusan untuk membantu mencari sumber makanan untuk koloni yang semakin bertambah.

Kerana majoriti spesies semut lebih suka kawasan yang cerah, iklim kita tidak sesuai bagi semut tersebut. Walau bagaimanapun, beberapa spesies yang ditemui boleh mendatangkan masalah apabila semut tersebut memasuki rumah. Pencarian yang meluas oleh semt untuk mencari makanan. Semut akan mengelilingi makanan yang dijumpai dan itu akan memberi masalah kepada rumah kediaman, organisasi dan perniagaan.

Semut biasanya kerap dijumpai di lubang-lubang tanah dan di dalam permukaan dinding. bagi menghindari semut perlu mengenal pasti dengan:-

  • Mengesan dimana semut tersebut masuk dan menutup laluan masuk
  • Membersihkan sisa-sisa yang melekit kerana semut mudah tertarik dengan sesuatu yang manis
  • Menutup makanan yang berpotensi menjadi sumber makanan semut

Kerosakan kepada Harta dan Risiko Kesihatan

Kebanyakan semut memberi masalah tetapi mereka  juga boleh mencemarkan makanan. Satu serangan boleh memusnahkan makanan di rumah anda dan boleh memusnahkan tanaman dan makanan untuk haiwan dan boleh memudaratkan ternakan.

Semut seperti semut api biasanya membuat sarang mereka di luar rumah, tetapi jika semut tersebut diganggu, semut akan menyerang dan mengigit dan menyebabkan masalah kepada kesihatan. Semut juga boleh  memusnahkan kayu dan boleh melemahkan struktur di rumah anda.

Rawatan Kawalan untuk Semut

Bagi memusnahkan semut, perkara pertama adalah mengesan dimana tempat semut tersebut membiak terutama di kantin dan kawasan pejabat. Racun serangga yang digunakan mempunyai kesan untuk melemahkan semut. Kawalan semut di dalam atau di sekitar struktur yang boleh terdiri daripada teknik yang berbeza. Setiap keadaan adalah berbeza. Perkara penting adalah laluan semut kerana tidak dapat memastikan berapa jumlah semut yang akan menyerang rumah kediaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *