Pepijat

pepijat katil double

 

Pepijat katil adalah serangga parasit yang menghisap darah. Nama “bedbugs” berasal dari habitat pilihan serangga rumah dan terutama katil atau kawasan-kawasan lain di mana tempat manusia tidur. Pepijat Katil tinggal di banyak tempat di dalam bilik tidur. Pepijat katil biasanya aktif pada waktu malam, tetapi tidak secara eksklusif pada waktu malam dan mampu memakan tuan rumah mereka tanpa diketahui. Pepijat Katil terutamanya mengerumuni tempat tinggal, melalui orang atau haiwan peliharaan melawat kawasan berkutu, seperti rumah, jalan bawah tanah, panggung wayang, hotel dan lain-lain dan membawa pepijat katil ke kawasan lain pada pakaian, beg atau badan-badan mereka.

Pepijat katil dewasa mempunyai badan rata sebesar biji epal. Selepas makan, bagaimanapun, tubuh mereka membengkak dan warna merah. Pepijat katil tidak terbang, tetapi mereka boleh bergerak dengan cepat ke atas lantai, dinding dan siling. Pepijat Katil betina boleh membiakkan beratus-ratus telur.

Pepijat katil tidak matang, yang dipanggil nymphs, menyalin kulit mereka lima kali sebelum matang dan memerlukan darah sebelum setiap penyalinan kulit. Dalam keadaan yang baik pepijat boleh membangunkan sepenuhnya dalam masa sebulan dan menghasilkan tiga atau lebih generasi setiap tahun.

Gigitan Pepijat Katil

Pepijat katil bukan seranggan perosak yang paling teruk perosak tetapi sangat tidak menyenangkan manusia kerana akan menyebabkan gigitan dan radang pada kulit. Gigitan Pepijat ini boleh menyebabkan gatal-gatal, insomnia, dan kebimbangan, reaksi alahan, ruam dan jangkitan kulit dan limfa kelenjar.

Asas berkenaan Pepijat Katil

Perosak ini mendapat namanya daripada fakta bahawa ia biasanya ditemui berdekatan katil. Ini kerana pepijat katil perlu darah haiwan berdarah panas untuk terus hidup.

Malangnya, pepijat katil boleh matang dalam kira-kira 35 hari. Mereka kemudian hidup kira-kira tujuh hingga 12 bulan. Ini menjadikan  penyingkiran pepijat katil sukar untuk dilakukan tanpa bantuan seorang profesional.

Dimana Pepijat Katil boleh dijumpai

Pepijat katil boleh didapati di dalam dan sekitar bilik tidur, di dalam celah dan rekahan, simpang lantai dinding, di dalam kelengkapan lampu, dan biasanya dalam lingkungan 5 kaki daripada katil. Kesan darah pada tilam dan perabot  adalah tanda-tanda serangan pepijat katil. Kehadiran pepijat katil yang hidup adalah  bukti yang serangan pepijat tersebut aktif.

Apabila anda telah diserang oleh pepijat katil, mereka boleh menjadi amat sukar untuk membasmi tanpa bantuan kawalan perosak yang berpengalaman yang dilatih khas dalam kawalan pepijat, dan pengetahuan tentang bagaimana untuk menghapuskan pepijat katil.

Gigitan Pepijat Katil

Pepijat katil terutamanya makan manusia tidur di tempat tidur pada waktu malam. Gigitan tidak menyakitkan, dan menghisap darah dalam tempoh 10 minit.

Serangan Pepijat Katil

Bagaimana pepijat katil mencari mangsa semasa mereka sedang tidur? Haba badan, karbon dioksida dari hembusan nafas.

Selepas menghisap darah, pepijat katil akan kembali ke tempat persembunyian untuk proses pembiakan yang mengambil masa beberapa hari dan juga mungkin berminggu-minggu. Hal ini menyebabkan sukar untuk mengesan pepijat sehingga kawalan pepijat tamat.

Rawatan pepijat katil

Pepijat katil telah menjadi kebal kepada pelbagai bentuk kawalan pepijat perosak yang dibuat terhadap mereka dan disebabkan itu, kami teah menggunakan kawalan pepijat yang digunakan oleh Total Pest Control Service,

jadi menggunakan pakar kawalan kepinding kami di Total Pest Control Service , anda boleh memberi jaminan bahawa kita hanya menggunakan, yang terbaru, rawatan kepinding paling selamat dan paling berkesan pada pasaran.

Rawatan kepinding kita gunakan di  Total Pest Control Service,  tidak serta-merta membunuh semua bedbugs dalam struktur yang dirawat, ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 3-5 minggu untuk bedbugs secara beransur-ansur mati, ini adalah kerana pepijat katil terjejas hanya apabila mereka bersentuhan dengan permukaan dirawat, dan kerana mereka tidak memberi makan setiap hari, jadi ia mungkin mengambil masa beberapa minggu untuk semua bedbugs untuk dihapuskan. Ia biasanya mengambil masa sekurang-kurangnya 2-3 rawatan untuk sama sekali membasmi semua pepijat katil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *