Lipas & Tikus

                        Image 2 lipas-tandan

Fakta Am Untuk Lipas

Terdapat dengan banyak bilangan lipas di seluruh dunia, lipas ialah antara yang tertua dan paling berdaya tahan serangga di planet ini. Makhluk-makhluk yang sentiasa ada dan tahan lasak pertama muncul di bumi kira-kira 400 juta tahun yang lalu dan telah berkembang secara minimum dari masa ke masa. Oleh itu lipas kelihatan sangat serupa dengan lipas yang hidup pada era geologi prasejarah apabila serangga asalnya muncul. Lipas telah menyesuaikan diri untuk hidup di mana sahaja orang boleh hidup dan menjadi rapat dengan manusia dan struktur buatan manusia. Kebolehan survival luar biasa lipas membolehkan serangga yang dahulunya tropika untuk berkembang maju dalam pelbagai zon iklim, termasuk kawasan sederhana di Malaysia.Kehadiran dalaman lipas sering menimbulkan keadaan yang tidak bersih dan boleh menimbulkan pelbagai ancaman kesihatan kepada manusia.

Lipas

Bergantung kepada spesies tertentu, langkah lipas dewasa antara 1 dan 5 sentimeter panjang dan pelbagai warna dari hitam ke merah-coklat. Kebanyakan spesies lipas di Malaysia mempunyai sayap . Sesetengah spesies boleh menggunakan sayap mereka untuk meluncur untuk jarak yang pendek. Setiap lipas mempunyai sepasang sesungut panjang dan enam kaki, yang biasanya panjang dan berduri. Badan itu diratakan belakang ke depan dan berbentuk bujur, hasilnya, mereka dilengkapi dengan sempurna untuk bersembunyi di retak kecil atau celah yang menyentuh kedua-dua sisi atas dan bahagian bawah badan. lipas tidak matang, yang dikenali sebagai nymphs, kelihatan seperti versi bersayap lebih kecil daripada orang dewasa berkembang sepenuhnya.

Rawatan Kawalan untuk Lipas

Lipas adalah biasa kepada premis komersial. Ia biasanya spesies lipas dan sejauh mana serangan yang adalah pertimbangan penting apabila penstrukturan program kawalan yang berkesan.

Lipas dikawal oleh semburan menyeluruh kawasan sembunyi mereka, pembiakan & landasan dengan sisa racun serangga. kawasan sensitif seperti tandas, perangkap gulley dan lurang pembetungan kumbahan adalah kawasan sembunyi di mana mereka membiak oleh beribu-ribu. Pemakaian kepekatan kimia dengan aktiviti sisa yang kukuh akan menjadi satu-satunya cara yang berkesan untuk menangani baka terdapat perosak.

Ia biasanya dibahagikan kepada 3 kategori:

  • Lipas Amerika
  • Lipas Oriental
  • Lipas Jerman

Lipas mewakili salah satu risiko yang paling serius kepada kesihatan awam kerana mereka menyebarkan penyakit yang menyumbang kepada keracunan makanan. Mereka mendatangkan masalah di kedai-kedai makanan, restoran, pertubuhan katering, dapur rumah tamu ini & longkang & saluran paip pembetungan.

 

imej (1)           imej

Tikus adalah perosak utama dalam hampir setiap negara di dunia kerana ia menyebabkan kerosakan struktur yang serius & penyakit berbahaya merebak. 2 spesies yang sangat luas penyebaran adalah biasa tikus-rattus & coklat tikus-rattus norvegicus itu. Kedua-dua spesies menyerang hampir mana-mana makanan / Kedai komoditi. Tikus adalah pembawa terkenal penyakit organisma & kehadiran mereka berdekatan dengan makanan mewujudkan risiko berkhidmat kesihatan.

Rawatan Kawalan untuk Tikus / Rats

Pada mulanya, stesen tikus umpan ditubuhkan secara meluas di kedudukan strategik dengan perhatian khusus yang dibayar kepada penyimpanan & kantin kawasan. mata Bating akan dibentangkan di sepanjang perimeter bangunan itu untuk memintas tikus dari menembusi dari kawasan-kawasan yang bersebelahan. Ini umpan akan diperiksa & diisi semula apabila perlu.

Ciri – Ciri Tikus

Tikus membiak pesat dengan aktiviti utama pada waktu malam. Dalam keadaan stabil pergerakan tikus untuk kedua-dua tikus dan tikus adalah terhad.

Tikus  akan bergerak dalam diameter 98-164 ft. Dan tetikus rumah, 10 hingga 33 kaki. Jika keadaan tidak stabil atau terdapat perubahan seperti bangunan baru, mereka boleh mengembangkan garis pusat. Mereka juga boleh mengembangkan rangkaian mereka di kawasan perlindungan seperti dalam parit, dalam petikan antara bangunan, dan di bawah groundcovers.

Tikus cenderung makan kebanyakan makanan mereka pada satu masa, di mana tikus akan menggigit sedikit pada satu masa.

Tikus cenderung untuk berhati-hati dan tikus adalah sentiasa bersikap ingin tahu.

Kedua-dua tikus ini dapat memerah melalui bukaan amat kecil; 1/4 inci untuk tikus dan 1/2 inci untuk tikus.

Tikus boleh didapati bukan sahaja di rumah kita, tetapi bidang pasar raya, restoran, gudang, kemudahan pemprosesan makanan, kemudahan ternakan, dan ladang.

Tips Pencegahan Tikus

Lihat tips di bawah mengenai cara-cara praktikal yang anda boleh membantu mencegah masalah:

  • Menyimpan bahan makanan dalam logam atau kaca bekas dengan penutup ketat.
  • Sentiasa mengekalkan kemasan dalam rumah dan di sekitar taman – kurang berselerak bermakna kurang tempat-tempat untuk bersembunyi.
  • Meletakkan beg sampah luar dalam tong logam dengan penutup dengan selamat dipasang untuk menghalang mereka memberi makan dari kandungan.
  • Bersihkan makanan haiwan dan serpihan makanan burung, dan makanan kedai haiwan peliharaan dalam bekas  yang tertutup – sebaik-baiknya di atas paras tanah.
  • Menjaga kawasan sekitar rumah bebas daripada sampah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *