Lalat

Untitled

Perosak yang paling prolifik di kalangan manusia, pada satu titik atau yang lain dalam hidup anda, anda akan menghadapi lalat di rumah anda, di tempat kerja, atau di sekolah. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa hampir 90% daripada semua lalat dihadapi tergolong dalam domestica spesies musca.

pengenalan

  • Dewasa di antara 4 hingga 7.5 mm panjang; perempuan umumnya lebih besar daripada lelaki
  • Light-kelabu dengan empat hitam, jalur membujur pada toraks
  • Besar, bulat, mata yang pelbagai
  • Sepasang sayap telus
  • Abdomen kuning atau sebahagiannya kuning dengan garis median gelap

Mereka menyebarkan sekitar 105 jenis kuman dan bakteria. Dikawal oleh menyembur sisa kimia. lalat rumah biasanya terdapat dalam jumlah yang besar semasa musim panas panas. lalat rumah adalah kurang daripada 3/8 inci panjang dan mempunyai empat jalur gelap ke bawah bahagian belakang toraks mereka. Lalat mempunyai bahagian mulut sponging dan makan makanan pepejal dengan terlebih dahulu mencairkan gas dengan air liur mereka. lalat rumah juga boleh muntah ke makanan yang kukuh untuk membantu dengan proses mencairkan gas itu. House lalat nombor boleh meningkat dengan cepat kerana masa pembangunan tidak matang mereka pesat dan bilangan besar telur yang dihasilkan oleh setiap perempuan-beberapa kumpulan kira-kira 100 hingga 150 telur. Telur diletakkan di panas, lembap, bahan-bahan organik seperti baja, sampah, keratan rumput, mereput sayur-sayuran dan buah-buahan, atau tanah yang tercemar dengan mana-mana bahan-bahan ini.

Kebanyakan lalat rumah dewasa melancong dalam 1 batu dari laman web di mana telur diletakkan dan, larva berwarna krim berminyak (atau ulat) berkembang. tong sampah, bakul sampah komersial yang besar, kurang kawasan sekitar bekas sampah, timbunan kompos, manusia dan haiwan najis, tapak terbuka dan keadaan yang tidak bersih sekitar pemprosesan makanan dikeringkan atau tumbuhan rendering adalah laman larva mungkin.House lalat ulat memerlukan medium yang lembap atau separa cecair di mana untuk hidup kerana mereka tidak boleh mengunyah makanan kering dan terdedah kepada kekeringan. Mereka makan hampir apa-apa vegetatif atau haiwan bahan buangan lembap atau berlendir buatan manusia atau semula jadi yang berlaku seperti sampah isi rumah. Menjaga fakta-fakta ini dalam fikiran apabila mencari tempat pembiakan lalat untuk membersihkan kawasan atau menggunakan racun serangga.

Pada waktu siang rumah terbang lain di dalam rumah pada lantai, dinding dan siling. Mereka boleh ditemui di luar rumah pada tumbuh-tumbuhan, permukaan tanah, pagar dan wayar pagar, tong sampah dan lain-lain permukaan yang sama. Pada waktu malam mereka akan berehat di dalam rumah pada siling, wayar elektrik dan tergantung tali cahaya semasa mereka berehat di luar rumah pada pagar, wayar elektrik, tepi bangunan dan tumbuhan. Dalam semua keadaan mereka lebih suka sudut dan tepi atau objek nipis seperti wayar dan tali.tempat-tempat Night berehat biasanya 5 hingga 15 kaki dari tanah berhampiran sumber makanan siang hari.Mengetahui dari laman-rehat biasa adalah penting apabila menyembur permukaan dengan racun serangga sisa.

House Lalat & Penyakit

Lalat merupakan perosak yang dihadapi di seluruh dunia, lalat  adalah serangga yang sama di Malaysia dan seluruh dunia. Berkait rapat dengan manusia, lalat rumah menimbulkan pelbagai ancaman kesihatan kerana kecenderungan pembiakan dalam tong sampah dan bahan yang  reput dan kotor. Lalat mempunyai keupayaan untuk mengambil, menjalankan, dan menyebarkan mikroorganisma yang berpotensi menyebabkan penyakit. Sekurang-kurangnya 65 penyakit yang berbeza diketahui mempunyai kaitan dengan lalat rumah, termasuk antraks, taun, disentri, kusta, batuk kering dan demam kepialu. Sebahagian daripada patogen yang paling biasa dihantar oleh lalat rumah termasuk Salmonella dan E. coli bakteria yang menyebabkan keracunan makanan.

Lalat  menghantar penyakit mekanikal oleh sengaja mengambil patogen dari tapak tercemar dan fizikal yang membawa patogen ke lokasi lain. Mereput bahan dan haiwan najis organik penuh dengan patogen.Apabila lalat rumah bergantung kepada dan berjalan di seluruh bahan-bahan tersebut, ia memungut patogen pada rambut badan dan pad melekit pada kakinya. Apabila lalat memasukkan struktur dalaman, mereka sering bersentuhan dengan permukaan penyediaan makanan dan makanan manusia, dan dengan itu menyebarkan organisma yang menyebabkan penyakit kepada bahan-bahan yang terlibat secara langsung dalam proses menyediakan dan makan makan. Air liur dan najis lalat juga boleh mencemarkan makanan dan menyebabkan manusia menjadi sakit.

Rumah Fly Control

Langkah Pertama kawalan adalah pengecualian dan sanitasi. Selepas langkah-langkah ini, anda boleh menggunakan racun serangga yang datang dalam bentuk sisa, aerosol, bahan semburan dan perangkap bentuk.. Terdapat banyak bentuk perangkap lalat, dari perangkap lalat boleh guna untuk perangkap cahaya terbang elektronik dengan mentol lampu diganti dan papan gam.

Pengecualian dan Sanitasi

  1. Kebersihan ialah langkah pertama, walaupun terdapat pelbagai perangkap dan semburan yang digunakan untuk membunuh lalat, ia adalah perlu untuk menghapuskan sumber untuk menghapuskan mereka.
  2. Jika boleh, makanan dan bahan-bahan di mana lalat boleh bertelur mesti dikeluarkan atau dimusnahkan, yang akan mengasingkan dewasa bertelur itu. Membunuh lalat dewasa akan mengurangkan serangan, tetapi penghapusan tempat pembiakan adalah perlu untuk kebaikan pengurusan kawalan House Fly.
  3. tong sampah dan dumpsters harus mempunyai penutup yang ketat dan dibersihkan dengan kerap.
  4. Saliran kerap akan membantu kawalan, menyingkirkan kelembapan tambahan.
  5. Bukaan bangunan harus ketat ditayangkan dengan skrin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *