Kutu

Untitled

Kutu adalah parasit yang memakan manusia dan haiwan berdarah panas. Apabila anda mempunyai masalah kutu  dan haiwan kesayangan anda.

Kutu boleh melompat 7-8 inci menegak dan 14 hingga 16 inci mendatar. Reaksi kulit untuk santapan kutu muncul sebagai tempat gatal sedikit dibangkitkan dan merah. Kadang-kadang luka ini berdarah. Kutu biasanya memerlukan keadaan panas dan lembap untuk berkembang. Oleh kerana kitaran hidup kutu dan makan tabiat, ramai orang tidak sedar mereka mempunyai masalah kutu sehingga mereka berada jauh dari rumah mereka untuk tempoh masa yang panjang. Ini berlaku kerana kutu lapar manakala tuan rumah berada jauh dan mereka menjadi sangat aktif apabila pasukan tuan rumah kembali. Orang cenderung untuk berfikir meletakkan haiwan di luar akan menyelesaikan masalah kutu, tetapi yang biasanya membuat kutu beralih kepada hos manusia sebaliknya.

Kutu dewasa adalah kira-kira 2-7 mm panjang dan coklat dalam warna. Kutu tidak mempunyai sayap tetapi mereka mempunyai kaki yang sangat kuat dan boleh melompat jarak yang jauh. kutu betina boleh hidup sehingga 2 tahun dan boleh meletakkan 25 telur sehari. Badan dimampatkan yang membolehkan mereka untuk bergerak dengan cekap melalui rambut, dan kaki belakang yang agak besar mereka membiarkan mereka mempunyai kualiti yang melompat yang sangat baik. Kutu adalah kecil, serangga tangkas yang hidup dengan memakan darah binatang-binatang lain, biasanya kucing berbulu dan tidak merbahaya atau anjing. Kutu boleh menjadi masalah sebenar apabila mereka menyerang sebuah rumah dan penduduknya. Berikut adalah garis besar cara untuk membasmi kutu di kedua-dua rumah anda dan pada haiwan kesayangan anda.

kutu dewasa hidup semata-mata sebagai parasit haiwan berdarah panas seperti kucing, anjing dan manusia.Telur-telur yang sedikit melekit dan dibentangkan pada rambut, peralatan tempat tidur atau pakaian tuan rumah.Carpets menyediakan persekitaran yang agak terganggu untuk kutu membiak; mereka juga boleh hidup dalam retak dan rekahan aras terdedah. Dewasa makan darah haiwan tuan rumah (kucing, anjing, manusia). The makanan larva pada najis orang dewasa.

lambak boleh menjadi lebih daripada sekadar gangguan yang teruk, ia boleh menjadi satu ancaman yang serius kepada kesihatan awam. Kutu menjalani metamorfosis lengkap, mengambil mana-mana antara beberapa minggu untuk lebih setahun untuk matang dari telur kepada larva kepada pupa untuk dewasa, bergantung kepada keadaan dan ketersediaan tuan rumah haiwan.

Kutu biasanya diperkenalkan ke dalam struktur oleh anjing atau kucing, tetapi mereka tidak mendiskriminasi ketika datang untuk makan. Mereka akan menggigit kaki manusia dan pergelangan kaki tanpa teragak-agak meninggalkan benjolan sangat gatal dan jengkel.

Apabila populasi berkembang, ini gangguan sedikit menjadi sukar untuk mengabaikan dan bantuan profesional diperlukan. Ia juga bukan sesuatu yang luar biasa untuk memasuki sebuah rumah yang tidak berpenghuni bagi sehingga setahun dan mempunyai beratus-ratus kutu muncul daripada “tempat” tersebut. Ini adalah disebabkan oleh keupayaan mereka untuk kekal di peringkat pupa mereka untuk tempoh yang sangat lama sehingga mereka merasakan getaran tuan rumah baru. Ini memberitahu mereka ia adalah masa untuk muncul dan memberi makan.

Kawalan Flea

Kutu adalah mungkin yang paling sering dikaitkan dengan anjing dan kucing dan haiwan peliharaan lain. Walau bagaimanapun, kutu adalah lebih banyak masalah daripada hanya untuk haiwan peliharaan. Kutu boleh berjangkit kepada manusia dengan mudah dan mereka menggigit, mencari makan darah. gigitan kutu menyebabkan gatal-gatal dan boleh membuat hidup tidak selesa, ditambah mereka diketahui membawa pelbagai penyakit. Ini hanya salah satu sebab kawalan lambak adalah sangat penting.

Apa yang membuat kutu jadi berbahaya adalah bahawa mereka menghisap darah. Ini bermakna bahawa jika mereka menggigit binatang yang dijangkiti penyakit bloodborne, yang boleh berjangkit kepada sesiapa atau apa-apa sahaja mereka menggigit.

Infestasi kutu susah untuk dihilangkan . Jadi, jika anda mencari kutu di sekitar rumah anda, langkah pertama anda perlu untuk memanggil golongan profesional yang tahu bagaimana untuk menghilangkan kutu berkesan.

Gigitan kutu dan Rawatan

Gigitan kutu mengakibatkan bintik-bintik merah dikelilingi oleh haloes merah, yang amat gatal dan boleh menyebabkan ketidakselesaan yang besar pada manusia atau haiwan pemeliharaan. Sebelum anda memulakan sebarang rawatan lambak gigitan haiwan lambak anda, sama ada ia adalah satu lambak serangan kucing atau serangan anjing lambak, kami menasihatkan anda berjumpa doktor haiwan.

Jika anda seorang mangsa gigitan kutu, basuh gigitan kutu, dan kemudian menggunakan krim antiseptik, dan memohon pek ais, dan menahan keinginan untuk menggaru. Merawat gigitan kutu hanya menangani satu gejala serangan lambak. Kaedah kutu penghapusan perlu dijalankan sempena kutu rawatan gigitan untuk memastikan jumlah membunuh kutu dan pembasmian.

Penyelesaian kawalan yang berkesan

Terdapat kaedah seperti foggers dan penyelesaian kawalan kutu lain yang terdapat di kaunter yang menuntut untuk menghapuskan semua kutu dari rumah anda. Ia adalah pengalaman kami bahawa kaedah penyingkiran tidak boleh benar-benar menghapuskan anai dari rumah anda kerana mereka membunuh orang dewasa tetapi tidak berurusan secara berkesan dengan telur dan larva.

Pro kawalan pakar perosak kami dilatih untuk tahu semua tentang kutu dan kitaran hidup mereka. Ini membolehkan kami untuk semua kawasan di mana kutu mungkin bersembunyi dan di mana mereka mungkin membiak. Dengan cara itu kita membunuh bukan sahaja kutu dewasa, tetapi menghapuskan telur dan larva. Ini adalah penting dalam memastikan bahawa kutu tidak kembali sebaik sahaja mereka telah dikeluarkan.

Kami Total Pest Control Services  akan memeriksa seluruh rumah anda dan bercakap dengan anda tentang masalah kutu yang dialami oleh anda. Dengan cara ini kami boleh datang dengan penyelesaian yang paling berkesan untuk masalah kutu anda, satu penyelesaian yang bukan sahaja akan menghilangkan kutu, tetapi menghalang kutu daripada datang kembali dan kawalan ini berhasil dengan keluarga dan haiwan peliharaan anda.

Menghilangkan Kutu Di Rumah Anda

Dalam usaha untuk menghilangkan kutu, untuk mengawal serangan kutu terhadap kucing , atau serangan kutu terhadap anjing ,tuan rumah dan rumah mesti dirawat. Haiwan yang menghadapi serangan kutu boleh dirawat oleh doktor haiwan, manakala harta kediaman boleh dirawat dengan semburan racun serangga.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *