Cicak

Untitled

Cicak adalah perosak biasa di rumah, kilang & bangunan . Terdapat beberapa jenis cicak  di dalam dan sekitar rumah-rumah, bangunan, kilang-kilang. Mereka mungkin perosak mengikut musim atau kawasan geografi. Cicak adalah perosak hanya dengan kehadiran mereka di dalam bangunan.Mereka tidak tinggal atau mengerumuni kawasan tertutup tetapi datang dari sekitar manakala kebanyakan orang tidak suka cicak atau takut dengan kehadiran mereka di dinding dalaman dan kaunter. Haiwan-haiwan yang tidak berbahaya. Mereka tidak akan menggigit orang atau perosak.

Cicak tidak aktif terutamanya pada waktu siang dan malam. Mereka bergerak dalam rumah pada waktu malam atau awal pagi awal dalam mencari serangga yang tertarik kepada cahaya. Cicak makan terutamanya serangga dan labah-labah. Mereka terutamanya lebih suka semut. Mereka adalah haiwan bersendirian tetapi mereka mungkin berlaku dalam nos besar. di mana terdapat tumbuh-tumbuhan yang banyak & keadaan lembap. Tikar berlaku pada musim bunga & telur diletakkan. Tidak lama selepas telur menetas pada musim panas cicak muda mengambil masa 2 tahun untuk menjadi orang dewasa. Orang-orang muda yang diiktiraf oleh tanda kecil mereka ekor pendek.

Cicak adalah gangguan dengan menjatuhkan kotoran yang dikeluarkan oleh mereka di dinding & siling. cicak rumah juga dikenali sebagai gecko. Ia adalah makhluk  yang memakan serangga. Ia tergolong dalam spesies bukan berbintik-bintik tertentu yang mampu mengubah warna badannya sama ada hitam atau kuning air bergantung kepada warna permukaan mereka sedang berada. Ia akan bertukar kepada warna hitam apabila latar belakang adalah gelap atau bertukar kepada kuning air apabila latar belakang adalah color.One ringan mengenai fakta cicak paling jelas adalah bahawa cicak adalah reptilia yang paling biasa. Dalam kebanyakan kes, kami juga boleh mencari satu atau dua tinggal di rumah kita sendiri. Kebanyakan cicak hidup di tanah atau di dalam pokok-pokok, manakala spesies lain mungkin didapati di padang pasir, hujan-hutan, sungai, anak sungai, atau di dalam lubang bawah tanah.

Cicak walaupun tidak menyebabkan banyak kemudaratan kepada kesihatan manusia, ia boleh menyebabkan gangguan melalui merangkak ke dalam barangan makanan dan mencemarkan ia. Ia boleh memudaratkan jika najis yang jatuh pada barangan makanan kita dan oleh itu ia boleh dikawal dengan kaedah kawalan perosak terbaik kami. Sebagai serangga, cicak makan serangga, yang tertarik ke arah cahaya. Kami menjalankan rawatan ini semasa dis serangan dan memburu cicak, yang biasanya bersembunyi di sebalik kawasan gelap & tidak terganggu.

Langkah-langkah kawalan

Langkah-langkah kawalan cicak terdiri daripada menggunakan formulasi khas (sintetik pyrethroids) yang mempunyai tindakan kenalan, yang kemudiannya terbukti membawa maut. Rawatan ini perlu dilaksanakan di dalam jam lewat apabila mereka menjadi aktif dan keluar dari tempat persembunyian mereka untuk mencari rama-rama terbang .Sesetengah satu tempat sasaran untuk rawatan kawalan cicak retak dan rekahan dalam struktur, lompang dalam batu, gelap dan tempat-tempat yang lembap sekitar pasu bunga, di sekitar saluran elektrik dan lain-lain

Rawatan ini akan membunuh serangga yang tidak diingini yang berfungsi sebagai makanan dan rawatan juga akan merengsakan cicak supaya mereka tidak akan tinggal di kawasan yang dirawat.

Langkah-langkah pencegahan 

 1. Sekiranya cicak memasuki rumah anda, terdapat beberapa cara untuk menangkap dan melepaskan ia di luar. Tiada seorang pun daripada kaedah adalah mudah, jadi sekali cicak dipindahkan di luar rumah, pastikan ia tidak boleh masuk semula ke rumah. Kami Total Pest Control Services mempunyai  kaedah namun kami amat mengesyorkan untuk lebih bergantung kepada pencegahan.
 2. Total Pest Control Services  mempunyai  satu kaedah yang dikenali sebagai “noosing.” Noosing melibatkan tergelincir tali gantung atas kepala cicak dan perlahan-lahan mengetatkan tali gantung untuk mendapatkan cicak, yang kemudiannya boleh diambil dengan selamat dijalankan di luar dan dibebaskan. Kaedah ini memerlukan tahap kemahiran kerana tali gantung mesti perlahan-lahan diturunkan atas kepala cicak tanpa menyentuhnya dan kemudian dengan cepat diperketatkan dengan menarik ke atas dan sedikit ke belakang sebelum cicak berjalan melalui tali gantung dan melarikan diri. Nooses boleh dibuat daripada bahan-bahan yang agak sengit seperti benang gigi atau talian ikan. Jika menggunakan benang gigi, ia hendaklah sekurang-kurangnya 3 kaki panjang. Yang sama dengan garis ikan – atau tiang memancing langsing boleh digunakan untuk memegang dan mantap garis.
 3. Satu lagi cara untuk memerangkap cicak adalah  meletakkan sebuah kotak kecil di atasnya. Dengan cicak dalam kotak, perlahan-lahan slip sekeping kadbod di bawah kotak untuk menampung pembukaan. Pilihkan unit keseluruhan dan mengambil ia di luar.
 4. Untuk mengelakkan cicak daripada memasuki rumah, elakkan semua bukaan 1/4 inci dan lebih besar.  bidang seperti sudut pintu dan tingkap, sekitar paip air, pintu masuk perkhidmatan elektrik, skrin pengudaraan, paip air, dan lain-lain pintu meterai ketat-pemasangan, tanpa jurang di tepi, langkah-langkah pencegahan penting. Tidak seperti tikus dan tikus, cicak tidak boleh menggerogoti melalui kayu dan lain-lain bahan binaan biasa. Beberapa bahan boleh digunakan untuk mengelak pusat akses, termasuk buih penebat, Gala, berkelip, dan bulu keluli.
 5. Sanitasi yang baik dapat membantu dalam Total Pest Control Services  mengurangkan jumlah cicak di sekitar rumah, walaupun ia semata-mata tidak akan menghapuskan kehadiran mereka. Off-the-tanah penyimpanan kayu, peti, kotak, guni, peralatan berkebun, dan barangan rumah yang lain akan menjadikan kawasan yang kurang sesuai untuk cicak dengan mengurangkan tempat persembunyian mereka.
 6. Cicak masuk ke rumah anda kerana sumber makanan dan cuaca panas.
 7. Jika mereka dimaklumkan dalam apa-apa cara atau mereka merasakan jejak langkah, mereka melarikan diri dan bersembunyi.
 8. Mereka pada waktu malam menggerenyet, Mereka berjalan di sekitar dinding dan tingkap pada waktu malam yang lalu untuk kawasan-kawasan yang terang dan mencari bug makan dekat dengan sumber cahaya seperti lampu tiub, mentol dan lain-lain Mereka bukan musuh. Mereka adalah kawan.
 9. cicak Brown adalah baik untuk taman anda. Mereka makan lipas dan pepijat lain yang merosakkan pokok-pokok. Mereka juga makan telur dan mencegah Dibiakkan mereka.
 10. Mereka adalah berguna dalam fakta bahawa mereka makan serangga.
 11. Mereka tidak akan merosakkan harta anda, jadi jangan membunuh mereka. Apabila mereka takut perut mereka bertukar warna karat.
 12. Sesetengah cicak berdarah dari mata mereka apabila mereka mendapat takut.
 13. Cicak suka minum air, apabila anda sedang menyiram tumbuh-tumbuhan anda akan dapat notis cicak bahagia memukul airnya dengan lidah mereka.
 14. Tutup retak di pintu dan tingkap dan menghalang mereka daripada masuk.
 15. Kunci tingkap dengan kunci logam dan jerat.
 16. Jangan biarkan mana-mana lubang atau bukaan di dalam rumah dan mengelak rumah daripada cicak.
 17. Untuk menghilangkan cicak adalah perlu untuk menghapuskan serangga. Jika anda memutuskan bekalan makanan mereka, mereka akan berhenti datang.
 18. pita melekit adalah agains berkesan cicak sekali sumber makanan mereka telah dilucutkan, perangkap melekit akan mudah menangkap cicak.
 19. Terdapat beberapa serbuk dan bahan pencegah yang bukan toksik dalam alam semula jadi dan memandu cicak tanpa menyebabkan mereka apa-apa kemudaratan.
 20. Kumbang, tikus, serangga, lipas, larva, ulat, kura-kura, labah-labah atau cicak menakutkan kebanyakan orang tidak kira sama ada ia menyebabkan bahaya atau tidak dan tidak mahu melihat mereka di rumah mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *